fbpx

Autogene drainage

Autogene drainage

Autogene drainage is een techniek ontwikkeld door Jean Chevaillier. Zijn doel met deze techniek is om slijm snel en zo effectief mogelijk uit de longen te verwijderen.

Vaak bevindt slijm zich in de kleinere vertakkingen van de luchtwegen. Met deze techniek wordt met uit-ademhalingskracht een gelijkmatige en gelijktijdige uitademing gecreëerd. Hierbij is de uitdaging om de ideale verhouding te vinden tussen uw uit-ademhalingskracht en de druk in de luchtwegen.

Wanneer u deze techniek toepast én gebruik maakt van onze flowventilatie behandeling, krijgt u de meest effectieve resultaten. De techniek is een ademhalingsoefening, welke na begeleiding eventueel zelf kan worden aangeleerd. Dit zodat u deze techniek ook gemakkelijk thuis kan toepassen.

De Autogene drainage techniek is een behandeling welke kan worden toegepast bij vele verschillende situaties.

Hoesten

Hoesten is een natuurlijk reactie om de luchtpijp, keel en longen schoon te maken.

Door middel van het hoesten haalt u slijm of vuil weg op de desbetreffende plek. Echter is hoesten niet voor iedereen gemakkelijk. Er zijn twee verschillende soorten hoest.

De goede hoest – De productieve en vette hoest waarbij slijm wordt opgehoest en ademhaling wordt vergemakkelijkt;
De slechte hoest – De hoest waarbij geen slijm wordt opgehoest. Voelt snel als een prikkel- of kriebelhoest.
Met de Autogene drainage leert u om op de juiste manier te hoesten om slijm en viezigheid te verwijderen.

Door middel van autogene drainage kunnen wij u helpen om zowel problematiek in de bovenste- als in de onderste luchtwegen te verhelpen.

Een correcte ademhaling en het snuiten van de neus

Een normale ademhaling zorgt ervoor dat uw lichaam voldoende zuurstof binnenkrijgt. Bij een normale ademhaling ademt men rustig in via de neus en ademt weer uit via de neus. De neus zorgt hierbij voor het filteren, verwarmen, bevochtigen en afremming van de ingeademde lucht. Binnen ons Long Expertise Centrum is het van belang dat de therapeut u de juiste manier van ademhalen leert beheersen. De therapeut observeert u, om zo samen het juiste ademhalingspatroon aan te leren.

Door de verbinding tussen middenoor en de neusholte via buis van eustachius is het keel-, neus- en oor systeem (KNO) een belangrijk onderdeel van het ademhalingssysteem.

Voor een goede reiniging is het belangrijk dat u de neus correct leert te snuiten.

Hoe snuit u op correcte wijze de neus?

  • Retro-nasaal snuiten (neus optrekken) in plaats van snuiten. Bij het snuiten verhoogt u  namelijk de druk in de neus waardoor het slijm met ziekteverwekkers de neusbijholtes in kan worden geblazen. Dit kan voor een bijholteontsteking zorgen.
  • Door drukopbouw te vermijden, en de voorkeur te geven aan een langere luchtstroom dan aan hogere druk.
  • Optimale luchtsnelheid zoeken en het vermijden van de neus dicht te knijpen.

Om de bovenste luchtwegen kwalitatief te kunnen reinigen maken we gebruik van hulpmiddelen, zoals: de Rhino Horn, AMSA-vernevelaar, flacons fysiologisch water en aanleren van het correct gebruik van neussprays.

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U CONTACT MET ONS OPNEMEN

Houdt u rekening met een lange wachtlijst vanwege de enorme vraag naar onze behandeling.

Neem contact op!

Over ons

Het Long Expertise centrum Utrecht

Wij passen flowventilatie therapie (IPV) inmiddels al meer dan 10 jaar toe in Nederland en al meer dan 70 jaar wereldwijd. Ons team bestaat uit gespecialiseerde en professionele verpleegkundigen. De verpleegkundigen zijn gericht op het zorgvuldig omgaan met uw longen, zij weten hoe kwetsbaar de longen zijn. De Flowventilatie is een techniek bedacht én gemaakt door dr. Forest Bird. In het verleden maakte dr. Bird deze techniek voor zijn vrouw, wie last had van ernstig longemfyseem.

Neem contact op

Onze behandelingen

Behandelingen die verschil maken!

Als Long Expertise centrum vinden wij het belangrijk de longklachten van de patiënt zo goed mogelijk te behandelen zonder het gebruik van extra medicatie. Dit doen wij door het geven van Intrapulmonale Percussie Ventilatie (IPV) in combinatie met Autogene drainage. Deze therapie zorgt voor het verminderen van benauwdheid, het verminderen van medicijngebruik en verlaagd de kans op ziekenhuisopnames. Hierdoor kan de patiënt die snel benauwd is, zich beter voelen en gemakkelijker de dagelijkse dingen doen.

Behandelingen