fbpx

Flowventilatie therapie (IPV)

Wat is flowventilatie therapie en hoe werkt het?

Flowventilatie therapie (ook wel Intra Pulmonale percussie Ventilatie of IPV genoemd), is een toonaangevende therapie die ervoor zorgt dat de longen geopend worden en dat eventueel slijm wat in de longen zit wordt opgehoest.

Door middel van lucht onder hoge snelheid, gecombineerd met zogenoemde ‘percussie’ (of luchtpufjes) zorgt de flowventilatie therapie ervoor dat longblaasjes die dicht zitten open gaan; en dat in de longblaasjes waar slijm zit de lucht achter het slijm komt. Dit zorgt ervoor dat het slijm naar de grotere luchtwegen gaat en kan worden opgehoest.

De behandeling wordt gegeven met behulp van een kleine machine met daaraan vastgekoppeld een zogenoemde Phasitron. De Phasitron is een L vormig mechanisme met een mondstuk. Dit houdt u zelf vast tijdens de behandeling en kan altijd uit de mond genomen worden. Dit zorgt ervoor dat u zelf controle heeft tijdens de behandeling.

 

Verwijderen van slijm

Is hoesten voor u vermoeiend? Het kan zijn dat het verwijderen van slijm voor u van belang is. Slijm kan dun en veel zijn of het kan vastzittend slijm zijn, wat moeilijk loskomt als u hoest. Met de flowventilatie therapie proberen we u te helpen zonder dat u hoeft te hoesten.

Met de specifieke instellingen bij een behandeling met flowventilatie wordt de behandeling geheel persoonlijk gemaakt. Uiteraard leren we u ook graag hoe u vastzittend slijm thuis kunt verminderen. De flowventilatie behandeling voelt niet vervelend. Daarbij zijn onze therapeuten ten allen tijde voorzichtig met uw longen!

Openzetten van de longen

Door ervoor te zorgen dat de longen volledig geopend worden, voelt u vanaf het eerste moment gelijk het verschil. De ervaring van onze patiënten is vaak: “ik ben gelijk minder benauwd en ik heb het gevoel dat ik gemakkelijker en beter kan ademhalen”.

De therapie zorgt voor een vreemd gevoel maar is absoluut niet vervelend. Sommige patiënten beschrijven het als rustgevend. Baby’s en jonge kinderen vallen vaak in slaap terwijl we de behandeling geven.

We combineren de flowventilatie therapie met een natuurlijke ademhaling. Tijdens de behandelingen leren we u ademtechnieken aan, zodat u dit thuis ook kunt toepassen om te voorkomen dat u benauwd wordt.

VOOR MEER INFORMATIE KUNT U CONTACT MET ONS OPNEMEN

Houdt u rekening met een lange wachtlijst vanwege de enorme vraag naar onze behandeling.

Neem contact op!

Over ons

Het Long Expertise centrum Utrecht

Wij passen flowventilatie therapie (IPV) inmiddels al meer dan 10 jaar toe in Nederland en al meer dan 70 jaar wereldwijd. Ons team bestaat uit gespecialiseerde en professionele verpleegkundigen. De verpleegkundigen zijn gericht op het zorgvuldig omgaan met uw longen, zij weten hoe kwetsbaar de longen zijn. De Flowventilatie is een techniek bedacht én gemaakt door dr. Forest Bird. In het verleden maakte dr. Bird deze techniek voor zijn vrouw, wie last had van ernstig longemfyseem.

Neem contact op

Onze behandelingen

Behandelingen die verschil maken!

Als Long Expertise centrum vinden wij het belangrijk de longklachten van de patiënt zo goed mogelijk te behandelen zonder het gebruik van extra medicatie. Dit doen wij door het geven van Intrapulmonale Percussie Ventilatie (IPV) in combinatie met Autogene drainage. Deze therapie zorgt voor het verminderen van benauwdheid, het verminderen van medicijngebruik en verlaagd de kans op ziekenhuisopnames. Hierdoor kan de patiënt die snel benauwd is, zich beter voelen en gemakkelijker de dagelijkse dingen doen.

Behandelingen