fbpx

FAQ - Chronische longziektes

Voor wie is onze behandeling geschikt?
De behandeling is geschikt voor patiënten in alle leeftijdscategorieën. Wij behandelen baby’s, kinderen en volwassenen. 

Wat zijn de kosten van de behandeling?
De eerste behandeling kost 195 euro. In deze prijs zit het apparaatje (Phasitron) wat u nodig heeft voor de behandeling inbegrepen. Dit maakt de hogere prijs. Bij de eerste behandeling doen wij een korte intake om indruk te krijgen van uw situatie, en geven u daarna direct de eerste behandeling. Een vervolgbehandeling kost 125 euro.

Wat doet de behandeling precies?
De behandeling zorgt ervoor dat de longblaasjes die dicht gevallen zijn (door bijvoorbeeld minder goed, of hoog op de borst ademhalen) weer open gemaakt worden, en dat slijm wat in de longblaasjes zit in beweging komt waardoor u het kunt ophoesten. Wanneer longblaasjes weer open zijn, of longblaasjes zonder slijm zijn; maakt dat ook daar zuurstofuitwisseling kan plaats vinden. Dit zorgt ervoor dat u na de behandeling bijvoorbeeld minder benauwd bent.

Wat is het effect van de behandeling; wat kan ik gelijk merken?
Wij willen er zorg voor dragen dat u minder benauwd bent, en wanneer u last heeft van slijm; dat u dit gemakkelijker op kunt hoesten. Na de eerste behandeling kunt u vrijwel direct merken dat uw stem krachtiger is, en dat de benauwdheid minder is. Ook kan het zo zijn dat u in de eerste 24 uur meer slijm ophoest, en dat dit nadien minder wordt.

Hoe lang duurt een behandeling?
Een behandeling duurt gemiddeld één uur. Afhankelijk van uw conditie zal de behandeling met tussenpozen gegeven worden.

Is de behandeling gevaarlijk of kan het mijn longaandoening erger maken?
De behandeling is niet gevaarlijk. Omdat de machine die we tijdens de behandeling gebruiken er voor zorgt dat lucht altijd weer naar buiten kan, kunnen wij nooit te veel lucht geven en de longen ‘opblazen’ (hyperinfleren). Ook kan het uw longaandoening niet verergeren.

Waar in Nederland/de wereld wordt het  toegepast?
De behandeling wordt toegepast in ons Long Expertise Centrum in Utrecht. Daarnaast zijn er diverse Intensive Care afdelingen in Nederland die deze therapie gebruiken. Ook in het buitenland wordt de therapie toegepast.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Van te voren is dit lastig in te schatten. Ons advies is om te starten met minimaal twee behandelingen. De eerste behandeling is even wennen en zal nog niet het meest optimaal zijn in wat we voor u kunnen doen; de tweede behandeling verloopt vaak gemakkelijker omdat u weet wat er komt, en zal daarna meer merkbaar effect geven. Uiteraard is er met meerdere behandelingen meer resultaat te bereiken met betrekking tot vermindering van uw klachten. Een volgende behandeling wordt altijd in overleg gepland.

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?
Voor vragen over de vergoeding van de behandelingen kunt u het beste contact met uw zorgverzekeraar opnemen.

Waarom weet mijn longverpleegkundige/longspecialist niets over deze behandeling?
Deze behandeling is op dit moment vijftien jaar in Nederland. De behandeling wordt al sinds 1955 in de verenigde staten toegepast en sinds 1980 is de therapie wereldwijd een groot succes. Wanneer een longverpleegkundige of longspecialist niet volledig op de hoogte is van de behandeling, bent u altijd vrij om onze website, e-mailadres of telefoonnummer door te geven zodat uw behandelaar contact met ons op kan nemen.

FAQ - Long COVID

Wat is Flowventilatietherapie?
De behandeling die wij gebruiken om Long Covid en Post Covid klachten te verminderen en verhelpen heet flowventilatie therapie (ook wel IPV genoemd). We zetten de long open zodat deze een uitstekende gaswisseling kan gaan verzorgen. Deze therapie wordt door opgeleide verpleegkundigen uitgevoerd.

Voor wie is de behandeling geschikt?
De behandeling is voor iedereen, ongeacht leeftijd, met post/long covid klachten geschikt.

Ik heb geen last van mijn longen, werkt deze behandeling voor mij?
Door de behandeling kan men vaak dieper en gemakkelijker ademen. Hierdoor beseft men achteraf gezien toch wel benauwd te zijn geweest.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
We starten met een intake en tevens behandeling, daarna zien we u graag wekelijks terug voor een vervolgbehandeling. De hoeveelheid behandelingen die nodig zijn worden beïnvloed door meerdere variabelen, zoals leeftijd, klachten en of u extra zuurstof heeft toegediend gekregen. Tot op heden hebben wij bij onze behandelde cliënten gezien dat zij gemiddeld 7 behandelingen nodig hebben.

Is deze behandeling ook elders beschikbaar?
Flow ventilatie wordt op dit moment alleen aangeboden in onze kliniek. Als dit verandert gaan wij deze informatie met u delen. We zijn momenteel op zoek naar personele uitbreiding en extra locaties.

Wordt de behandeling vergoed?
Voor vragen over de vergoeding van de behandelingen kunt u het beste contact met uw zorgverzekeraar opnemen.

Kan ik een telefonisch consult krijgen?
Gezien de omvang van de aanmeldingen staat onze bereikbaarheid onder druk. Zodra u zich heeft aangemeld, staat u bij ons in het systeem en nemen wij contact op zodra wij over kunnen gaan tot inplannen. Door telefonisch geen consults in te plannen komen wij toe aan dat wat wij het beste doen; het geven van behandelingen.