Astma is een ontsteking van de longen. De ontsteking bij astma is blijvend. Vaak komen er ook astma-aanvallen voor. De stoffen waar je op reageert prikkelt het slijmvlies in de neus, keel en longen. Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen meer vocht en slijm dan anders gaan produceren, met als gevolg dat de spiertjes rondom de luchtweg verkrampen en samentrekken. Dit maakt de luchtwegen smaller. Ook is ademen dan moeizamer.
Bij een astma-aanval kan er minder goed in- en uitgeademd worden.
Astma geeft niet elke dag klachten. Toch is het een ziekte die niet overgaat. Dit komt doordat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen meestal ontstoken door een bacterie. Een behandeling met medicijnen geneest de longontsteking vrij snel.
De astmaklachten kunnen worden behandeld door middel van behandelingen met flowventilatie therapie, in combinatie met autogene drainage. Dit betekent dat de longen opengezet worden, en dat slijm opgehoest zal worden. Dit geeft minder kans op ontstekingen en een aanzienlijke verlichting van de benauwdheid.