Bij COPD zijn de longen onomkeerbaar beschadigd. Dit zorgt ervoor dat de in- en uitademing moeizamer gaat. Ook het energiepeil is lager. De dagelijkse dingen die inspanningen kosten zoals traplopen, boodschappen doen en het huishouden kunnen daardoor lastig zijn.
COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
* Chronische bronchitis:
Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.
* Longemfyseem:
Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De wanden van de longblaasjes raken zo beschadigd dat ze niet meer goed werken. De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons ‘uitlaatgas’. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.
De longblaasjes die kapot zijn kunnen we niet meer herstellen. Wel kunnen we de longblaasjes die nog wel functioneren zo optimaal mogelijk laten werken. Dit doen we door behandelingen met flowventilatie therapie. Met de flowventilatie therapie proberen we de benauwdheid bij COPD te verminderen, inspanning gemakkelijker te maken en de kwaliteit van leven te verbeteren.